Er det farligt at rejse til Chile?

Er det farligt at rejse til Chile

Er Chile et farligt land at besøge? Nej, generelt ikke. Chile er et avanceret og civiliseret land med en høj levestandard, der er tæt på den vi har i Europa. Men der er tre ting du skal være opmærksom på: Jordskælv, demonstrationer og din mobiltelefon!

Mordraten er 3,6 hvilket er næstlavest i Latinamerika – og lavere end fx Grønland, USA og Thailand.

I Chile skal du derfor ikke bekymre dig om brutal vold, kidnapning og drab. Alle de ting er meget usandsynlige, og du kan begive dig rundt i landet nogenlunde som du kan i Europa – uanset om du rejser alene eller med andre.

Men der er nogle enkelte ting, du skal holde øje med. Hvis du gør det, kan du uden problemer have en rolig og behagelig tur til et af verdens mest spændende lande.

Jordskælv

I Chile er der jordskælv hver uge. Det er meget normalt, så hvis du besøger Chile skal du ikke blive overrasket, hvis jorden og bygningerne begynder at ryste omkring dig.

Den gode nyhed er, at der stadig er langt mellem de helt alvorlige jordskælv. Alle de nye bygninger i Chile er udstyret til at kunne håndtere de små og moderate jordskælv, der konstant kommer. Selvom der er mange jordskælv, er de fleste af dem altså helt harmløse.

Så længe ingen kommer til skade, føles jordskælv faktisk meget sjove. De varer normalt mellem 10 og 20 sekunder, og du kan ikke rigtigt forberede dig på forhånd. Alt begynder bare at ryste, og når først man indser det, går der ikke længe, før det hele er overstået igen.

Skulle der være et alvorligt jordskælv, mens du er indendørs i Chile, bør du omgående løbe hen og stå under døren. Her har du den bedste chance for at undgå problemer. Er du ude i offentligheden, mens der er et jordskælv, så forsøg blot at imitere hvad end de lokale gør.

Når du skal finde overnatning, kan det anbefales at bo i en moderne bygning, da de er mere jordskælvssikrede end gamle bygninger.

Demonstrationer

Der var massive protester i Chile fra 2019 til 2022. Der var ikke tale om almindelige protester, men særdeles voldlige demonstrationer hvor bygninger blev ødelagt og hvor man helst ikke skulle stå mellem demonstranterne og politiet.

Situationen er i øjeblikket løst, og der er ikke længere alvorlige demonstrationer af denne slags. Men flere af de problemer, der førte til demonstrationerne, eksisterer stadig. Så for at være på den sikre side, bør du følge med i de chilenske nyheder, mens du besøger landet – bare så du kan undgå at gå på gaden, hvis der skulle være en alvorlig demonstration i nærheden. Det er stort set kun relevant i Santiago, da det meste foregår dér.

Der er stadig almindelige, rolige protester indimellem. Dem behøver du ikke at bekymre dig om. Men ser du en demonstration hvor tingene begynder at blive voldlige, så tag væk fra området med det samme.

Årsagerne til de chilenske demonstrationer fra 2019 til 2022 begyndte, da prisen på metrobilletter blev sat op. Chile er i forvejen et ret dyrt land, hvor de lokale lønninger ikke er så høje som de bør være – trods det at Chile er et af de mest velhavende lande i Sydamerika. Købekraften er altså ikke den bedste. Samtidig lider mange unge af arbejdsløshed. Disse problemer eksisterer stadig, men den nuværende regering er mere imødekommende og har blandt andet udarbejdet en ny ‘grundlov’ som dog blev nedstemt. Det viser dog, at man arbejder på problemerne, og det har indtil videre gjort befolkningen mere tilfreds og væsentligt reduceret antallet og intensiteten af demonstrationerne.

Pas på mobilen

I Santiago er der visse områder, hvor du ikke skal vifte rundt med mobilen på gaden. Generelt skal du heller ikke bruge mobilen om aftenen, uanset hvilket nabolag du befinder dig i. Ikke alene er der tyve, der kan snuppe mobilen fra dig – de vil også se dig som et let offer, hvis du opfører dig for naivt på gaden om natten, og kan eventuelt ende med at følge efter dig og opkræve endnu mere!

Tyveri af penge er dog ikke det store problem. Ligesom danskerne bruger chilenerne deres kort til at betale næsten alle steder. Derfor forventer tyve ikke, at man har mange kontanter på sig. Og de går således efter mobiltelefoner og smykker i stedet.

En idé kan være et medbringe 2 mobiltelefoner, bare for en sikkerheds skyld. Men for de fleste rejsende sker der intet. Bare vær lidt opmærksom på hvor og hvornår du bruger din mobil. Og minimér helst brugen lidt, når du går på gaden. Hvis du er usikker omkring noget, og du akut skal bruge mobilen, så gå ind i en butik, kiosk, restaurant eller bar og brug mobilen, mens du er indendørs, og der er andre almindelige folk omkring.

Derfor er Chile sikkert

Der er altså tre primære ting, du skal passe på med: Jordskælv, demonstrationer og mobiltyveri. Derudover er Chile et ret sikkert land, og det er usandsynligt, der sker dig noget, mens du er der – med forbeholdt for egen opførelse og simpelt uheld.

Chile er et organiseret land, der generelt fungerer godt. Meget bedre end andre lande i Latinamerika. Lønningerne, trods dårlig købekraft på grund af de høje lokale priser, er væsentligt højere end i nabolandene. Derfor er der mindre incitament til kriminalitet. Chiles befolkning er også forholdsvis veluddannet og det hjælper også. Folk er venlige og har generelt gode intentioner. Du kan bede chilerne om hjælp, hvis du har brug for det. Her hjælper det selvfølgelig at være spansktalende, men flere unge taler engelsk.

Politiet i Chile er generelt ikke korrupt. Det er meget usædvanligt i Latinamerika. Du kan ikke bestikke politiet i Chile. Heller ikke de fleste embedsfolk. Det fører til en kultur, der er mere ærlig og reel, og organiseret kriminalitet er sjældnere end i de øvrige nationer i Sydamerika.

Vælg det rette område

Når du skal rejse til Chile, så sørg for at bo i et af de gode områder.

I hovedstaden Santiago kan det fx være i Lastarria, Bellas Artes, Barrio Italia eller Las Condes.

I ørkenområderne nordpå og i Patagonien mod syd, er du generelt sikker de fleste steder og der er sjældent grund til bekymring.

Rancagua er den værste by i landet, når det gælder kriminalitet.

Nogle af yderområderne i Santiago bør undgås.

Concepción er en by, hvor området også kan betyde meget. Vælg et populært hotel for at være sikker.

Valparaíso er generelt sikker, men der kan være kriminalitet relateret til narkotika og ejendomme.

Som i alle andre områder af Sydamerika er det derfor vigtigt at vælge de rette steder at overnatte. Læs min artikel om hvor man skal bo i Santiago for at lære mere om de bedste områder – jeg har artikler på vej om de andre storbyer i Chile, og angående de små byer i turistede regioner får du generelt ingen problemer, uanset hvor du vælger at bo.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top