Hvilket er det sikreste land i Sydamerika?

Sikreste land i Sydamerika - Chile

Mange har et indtryk af Sydamerika som et farligt kontinent, og det er til dels også rigtigt. Nogle lande i Sydamerika kan være ret farlige, men samtidig er der lande, som er ganske sikre at rejse til. Hvilket er det sikreste land i Sydamerika? Vi bringer en top fem lige her.

Artiklen er lavet ud fra personlige erfaringer, statistikker, samt indtryk fra andre rejsende der har været rundt i landene.

1. Chile

Chile har lav kriminalitetsrate og er nok det mest velfungerende land i Sydamerika.

Korruption er som hovedregel ikke en del af kulturen i Chile – det er noget, som ellers er lidt usædvanligt i Latinamerika. Det chilenske politi er dygtigere og mindre korrupt end i nabolandene. Det holder kriminaliteten nede.

Samtidig er der ikke rigtigt nogle tropiske sygdomme i Chile.

Du har derfor meget lidt at bekymre dig for, når du rejser til landet.

De eneste reelle problemer er tyveri af mobiltelefon og tegnebog, voldelige demonstrationer, samt jordskælv. De første to problemer (tyveri og demonstrationer) kan du forberede dig på ved at passe på dine ting og holde afstand når der demonstreres. Jordskælv kan man kan ikke gøre meget ved, men der er en begrænset risiko for at opleve et alvorligt jordskælv, hvis du kun tilbringer kort tid i landet.

2. Argentina

Grov vold er sjældent i Argentina. Det er især sjældent mod turister, og hvis du ved hvilke områder du bør opholde dig i, får du med al sandsynlighed ingen problemer på din rejse.

Du skal dog passe på med tyverier. Undgå at gå med mobilen i hånden i visse områder, hold altid øje med dine genstande, og undgå at gå ude alene når det er mørkt.

Alle storbyerne har både sikre og usikre områder. Derfor er det vigtigt at opholde sig i de ‘gode’ områder, når du rejser til en storby som fx Buenos Aires. Rejser du til Patagonien er det generelt sikkert over det hele.

At rejse til Argentina er altså ikke det store problem. Samtidig er der færre naturkatastrofer end i mange af de øvrige lande. Infrastrukturen er også ganske udmærket, og da argentinerne har en meget europæisk livsstil, får man ikke så stort et kulturchok, som man gør andre steder i Sydamerika.

3. Uruguay

Uruguay føles nok som det sikreste land i Sydamerika. Det er et meget afslappende og behageligt land, hvor ingen generer dig, og hvor selv tyverier sjældent sker, så længe du ikke aktivt opsøger ghettoer og lignende.

Hvis du skal på strandferie til et resort i Uruguay, ville landet ligge på førstepladsen i denne artikel. Landets små kystbyer er ufatteligt sikre, ligesom i Europa. Hvis du skal til Montevideo og undgår ballade om natten, er det også meget sikkert.

Dog er der flere mord pr. indbygger i Uruguay, end der er i Chile og Argentina. Derfor må landet nøjes med tredjepladsen, selvom det nu føles meget sikkert at gå rundt i Uruguay. Selve oplevelsen af at være i landet minder til forveksling om at være i Italien eller Spanien. Og selvom mordraten er højere end i Chile og Argentina, så er det meget usandsynligt at det skulle gå udover en turist. Jeg har lyst til at placere Uruguay som nummer et på listen, da det er det land, hvor jeg personligt føler mig mest sikker – men statistikkerne bakker det tilsyneladende ikke helt op. Dog er det stadig et meget sikkert land i forhold til resten af Latinamerika.

4. Bolivia

Bolivia er et fjerde land, hvor grov vold er sjældent. Hvis du opholder dig i de primære byer eller bare besøger naturattraktionerne, kan du generelt forvente en sikker tur. Nogle områder i landet skal man holde sig fra, men så er det heller ikke værre.

Den landlåste nation må dog nøjes med en fjerdeplads på listen, da der er andre problemer end kriminalitet. Bolivia har flere sygdomme du skal være opmærksom på, heriblandt dengue og gul feber. Samtidig er der større risiko for at få maveproblemer, til sammenligning med de mere økonomisk velstillede nationer som udgør top tre i artiklen. Hygiejnen er ofte lidt dårligere end i nabolandene, og den dårligere økonomi er også lig med ringere infrastruktur. Men takket være lav kriminalitet rangerer Bolivia i top 5, og de fleste turister forlader landet helskindede og imponerede af landets natur.

5. Paraguay

Paraguay var engang fattigt og meget tilbagestående, men nu er landet i fremgang. Økonomisk er Paraguay efterhånden ret tæt på de bedste i Sydamerika, og kriminalitetsmæssigt foregår det meste ved grænserne, hvilket gør det nemt at vurdere, hvor man sikkert kan opholde sig og hvor man ikke kan.

Hvis du som turist besøger Paraguays primære byer og attraktioner, er der altså ikke den store grund til bekymring. Vær på forkant med rejsevaccinationerne, og hold dig til de gode områder. Så er landet faktisk ganske sikkert. Det vil ikke overraske mig, hvis Paraguay i fremtiden er på niveau med Chile, når det gælder økonomi og sikkerhed. Den åbentsindede våbenlov er dog et spørgsmålstegn, hvorfor landet må nøjes med femtepladsen i denne omgang. Mange af de våben, der benyttes af kriminelle i Brasilien og Argentina, anskaffes desuden i Paraguay. Som turist er det dog tvivlsomt, at du vil få noget problem i Paraguay. Det er generelt et overset land med gode muligheder.

Sikre områder i usikre lande

Nogle af de andre lande i Sydamerika er nuvel farlige. Men du finder som regel sikre stater, områder og byer i disse lande alligevel. Nogle af dem endda meget sikre. Det handler derfor om at kende de gode områder – det er sådan, man rejser sikkert i Sydamerika.

Det bedste eksempel er nok staten Santa Catarina i Brasilien. Her er sikkerheden cirka på niveau med de højest rangerede lande i denne artikel. Måske endda endnu sikrere. De fleste steder i Santa Catarina kan du gå trygt om natten, bruge mobilen på gaden, og generelt have meget lidt at bekymre dig om. Historien er en anden, hvis du besøger andre stater i Brasilien, især nordstaterne og Rio de Janeiro. Men der er altid undtagelser, og selv i de farligste brasilianske stater finder man sikre områder.

I Colombia er der flere sikre byer. Hovedstaden Bogotá har nogle områder, der er ganske glimrende og hvor levestandarden er virkelig høj.

Peru er et land med mange interne konflikter på det seneste. Men de vigtigste turistområder er normalt sikre at besøge.

I stort set alle de sydamerikanske lande er der altså sikre områder, så det handler blot om at forberede rejsen ordentligt – og vide hvor du kan tage hen, samt hvor du ikke kan. Det er meget vigtigt at lave research på forhånd. Jeg har en del rejseguides til sydamerikanske byer her på hjemmesiden, hvor der blandt andet anbefales sikre områder. Så du kan altid prøve at søge på din destination og se om jeg har dækket den.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top