Hvilke lande skal man besøge i Sydamerika?

En park i Palermo, Buenos Aires

Sydamerika består af 12 lande. Det får det til at lyde ret overskueligt, men alligevel kan det være svært at vælge hvilke lande man skal besøge i Sydamerika. Nationerne har nemlig nogle forskelligheder, så hvis du mangler inspiration til hvilket (eller hvilke) lande du skal besøge, så læs med her.

Nogle rejsende foretrækker nemlig naturoplevelser, mens andre er til storbyer og kultur. Andre vil gerne ud at se mindre kendte områder, mens der også er rejsende der ønsker en kombination af det hele.

Generelt vil jeg sige, at der er fire vigtige lande at besøge for at opleve sydamerikansk natur, kultur og livsstil. Og de lande er Argentina, Chile, Peru og Brasilien.

Men det afhænger jo af så meget, så herunder kommer forslag til hvilke lande du skal besøge, alt efter hvad din primære interesse er.

Naturoplevelser i Sydamerika

Hvis du ønsker naturoplevelser i Sydamerika, så er der flere muligheder du kan overveje:

 • Patagonien i det sydlige Argentina og Chile
 • Iguazú-vandfalene på grænsen mellem Argentina og Brasilien
 • Atacama-ørkenen i Chile
 • Amazonas-regnskoven i Brasilien, Peru og Colombia

Af disse muligheder er det nemmest at arrangere en rejse til Patagonien. Her er der ikke så meget at bekymre sig om, da det er et sikkert område, og da der er et hav af destinationer i Patagonien at vælge imellem.

Iguazú og Atacama er også forholdsvis ligetil.

En tur til Amazonas kan godt blive lidt småfarlig på grund af tropesygdomme og vild natur, så det kræver lidt mere forberedelse.

Storbyferie i Sydamerika

Vil du gerne opleve nogle af de største og mest kulturelle byer i Sydamerika? Så kan følgende steder overvejes:

 • Buenos Aires i Argentina
 • Rio de Janeiro i Brasilien
 • Santiago i Chile

Buenos Aires er som en europæisk by, der tilfældigvis ligger i Sydamerika. Næsten i hvert fald. Bygningerne i centrum ligner dem i Frankrig og Spanien. Tingene fungerer generelt som i Sydeuropa. Og så er det en kulturel storby uden lige. Du kan lave alt – restaurantoplevelser, natteliv, tangoshows, koncerter, fodbold, museer, seværdigheder, og alt hvad du kunne tænke dig.

Rio de Janeiro byder på meget af det samme. Samt lidt varmere vejr og strand. Byen er også farligere, men som turist sker der sjældent noget, hvis du holder dig til de gode områder. Rio er en sjov by, for den er både afslappende og hæsblæsende på samme tid.

Santiago er en tredje mulighed. Chiles hovedstad er den dyreste af dem alle, men den er til gengæld rigtigt sikker. Den er utroligt smuk, da du kan se Andesbjergene i baggrunden, når du går rundt i storbyen. Det er noget unikt.

Kulturelle oplevelser i Sydamerika

Storbyferie er selvfølgelig kulturelle, men hvis du leder efter noget mere særligt som sætter et unikt tryk på det med kulturoplevelsen, så vil jeg sige følgende steder er spændende at opleve:

 • Machu Picchu og Cusco i Peru
 • Tango og musik i Buenos Aires, Argentina
 • Fodboldkamp på Maracanã i Rio de Janeiro, Brasilien
 • Påskeøen der tilhører Chile
 • Salvador i Brasilien

Machu Picchu og Cusco skal besøges fordi de har nogle vidundere inden for arkitektur og historie. Også gastronomien er fremragende.

Buenos Aires og Rio de Janeiro er gengangere. Tango og musik bør opleves i Argentina, da landet har en fantastisk kultur inden for dans og musik. Brasilien er selvfølgelig kendt for fodbold, og der er intet bedre sted end at se en kamp på det legendariske Maracanã stadion.

Påskeøen kan være en anderledes oplevelse. Den tilhører Chile, men ligger noget langt vest for kontinentet, helt ude i Stillehavet. Det er der, de kendte forhistoriske moai-statuer blev fundet. Øen kaldes lokalt for Rapa Nui.

Salvador er en af Brasiliens mest ikoniske byer. Arkitekturen bærer præg af den portugisiske kolonisering og minder til forveksling om mange byer i det nordlige Portugal. Kulturen er dog i særdeleshed afrikansk. Bahia, staten som Salvador ligger i, er generelt kendt for sin afrikansk-inspirerede kultur. Det gør området anderledes end så mange andre i Sydamerika. Samtidig mener mange, at karnevallet i Salvador er mindst lige så godt som det i Rio de Janeiro.

Strandferie i Sydamerika

Hvis du længes efter sol og sommer, når det er efterår eller vinter i Danmark, så kan du tage til Sydamerika. Her er årstiderne nemlig omvendte, så det gør i den grad kontinentet oplagt at besøge, hvis du vil på stranden og nyde varmen.

Mulige destinationer er:

 • Brasilien
 • Colombia
 • Uruguay

Brasilien har mange gode strande, og der er den fordel, at mange kendte strande decideret ligger i storbyerne. Det er for eksempel tilfældet i Rio de Janeiro, Salvador, Florianópolis, Recife og Fortaleza. Du har by og strand samlet i ét. Derfor er Brasilien klart den bedste destination i Sydamerika, hvis du er til strande.

Colombia har også gode strande. Landet har en kyst til det caribiske hav, og mere behøves der vist ikke at siges. Derudover er der en kyst ud til Stillehavet. Alt i alt er der mange gode strande, hvor San Andres, La Guajira og Baru-øen nok er de bedste destinationer. Venezuela har endnu bedre strande og øer, men det er lidt vanskeligt at besøge landet i øjeblikket (desværre).

Til sidst er der undervurderede Uruguay. Landet får knap så mange europæiske besøgende, men ufatteligt mange brasilianere, argentinere og paraguayanere tilbringer deres sommerferie i resorter i Uruguay. Punta del Este er den mest kendte af dem, men hele Uruguays sydøstkyst er spækket med gode strande. Det eneste problem er, at Uruguay er et ret dyrt land – priserne er stort set på niveau med Vesteuropa – så det er ikke billigt at opholde sig dér. Desuden er det lidt mere vanskeligt at komme dertil, på grund af færre flyforbindelser. Fra Danmark vil du skulle ud i minimum 2 mellemlandinger hver vej. Men det er helt klart det værd, hvis du ønsker noget anderledes.

Konklusion

Hvilke lande skal man besøge i Sydamerika? Der er så mange gode bud, at det kommer helt an på dine egne præferencer.

Du har forhåbentligt fået et godt overblik over de bedste muligheder efter at have læst denne artikel.

Skulle jeg anbefale én destination i Sydamerika, så ville det være en tur til Argentina. Her kan du kombinere storbyen Buenos Aires med naturen i Patagonien. Det er en rigtig god start i Sydamerika, da Argentina generelt er meget sikkert, og da det samtidig er billigt for tiden.

Ellers er både Brasilien, Chile og Peru nogle gode muligheder.

Resten af landene i Sydamerika kan bestemt også overvejes. Men det er de fire omtalte lande – Argentina, Brasilien, Chile og Peru – som generelt byder på flest oplevelser, når det gælder kultur og natur. Og det er lande i Sydamerika som generelt er nemme at arrangere rejser til. Hvad enten man gør det selv eller om det er igennem et rejseselskab.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top